Geklaarde boter voor bij de asperges, wat is het en hoe maak je het?

0 4.581

Geklaarde boter is vaak de boter die bij klassieke asperges geserveerd worden, de asperges met ham, boter en kriel. Ook krijgt het vaak de benaming botersaus maar originele botersaus maak je op basis van een roux en bouillon en veel koude stukjes roomboter.

Maar wat is nou geklaarde boter en hoe maak je het precies?

Geklaarde boter ( soms ook wel aangeduid als Ghee boter) is eigenlijk niks meer dan gesmolten roomboter. Als je roomboter langzaam laat smelten in een pannetje of au bain marie dan zakt het het vocht en vaste bestanden naar beneden. Dit is een witte substantiGeklaarde boter makene die onder de uiteindelijke geklaarde boter zakt. Om geklaarde boter over te houden moet je dus de daadwerkelijke boter (het gelige heldere wat bovenop de witte substantie drijft) er voorzichtig afscheppen of giet het heel voorzichtig over in een bakje maar zorg dat je de witte substantie niet mee schenkt. Eventueel kun je hiervoor een zeefje gebruiken waarop je een stukje keukenpapier legt, dit houd de vaste bestanddelen tegen en loopt alleen het heldere deel door het papier. Ikzelf schep het altijd voorzichtig af met een lepel dit gaat prima.

Deze geklaarde boter word geserveerd bij de klassieke asperges en krijgt soms ook de naam botersaus maar dit zijn toch echt 2 verschillende dingen. Aan de geklaarde boter kun je eventueel het sap van een halve citroen toevoegen als je de boter bij asperges met vis wil serveren. Ook kan je stukjes gekookt ei en vers gehakte peterselie toevoegen en dan over de asperges scheppen (zo word het ook vaak in restaurants geserveerd)

 

Je zou ook graag
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.