Asperges koken in een asperge pan is super eenvoudig

0 2.606

Waarom zou je asperges koken in een asperge pan en niet in een gewone pan en wat is het verschil tussen een gewone pan en een asperge pan?

Ten eerste is een asperge pan een hoge pan met aan mandje erin waar je de asperges rechtop in kookt, met het kopje naar boven. Het voordeel hiervan is dat je de asperges kan koken met het kopje net boven het water uit. Doordat het kopje van de asperge korter hoeft te koken dan de rest van de asperge word deze gelijkmatiger gaar dan in een gewone pan.

Een ander voordeel van een asperge pan is dat er een mandje inzit zodat je het mandje uit de pan kan tillen en zo je asperges eruit haalt in plaats van met bv een schuimspaan.

Heb je dan echt een asperge pan nodig om asperges te koken?

Het antwoord is nee maar het maakt het wel een stukje makkelijker. Ben je dus dol op asperges en eet je deze regelmatig dan is het zeker een idee om een speciale pan voor de asperges aan te schaffen. Eet je maar zo nu en dan asperges dan kan dit ook zeker in een grote normale pan waar de asperges plat in passen.

Hoe kook je asperges in een asperge pan

Ten eerste schil je de asperges zoals je normaal ook doet. Vervolgens snijd je 2 cm van de onderkant van de asperge af, dit deel is vaak stug. De schillen en afgesneden stukjes kun je gebruiken om verse aspergesoep van te maken.

Zet de asperges nu rechtop in het mandje van de asperge pan met het kopje naar boven en vul het met water tot de asperges bijna onder staan. Het uiterste stukje van het kopje mag boven het water uitsteken. Voeg nu wat zout en een snuf suiker toe en breng de asperges aan de kook met de deksel op de pan. Zet het vuur wat lager zodra de asperges aan de kook zijn. Kook de asperges dan afhankelijk van de dikte 5 tot 8 minuten. Als je met een vork in de asperge prikt moet dit redelijk makkelijk gaan, dan is de asperge goed en kun je het mandje uit de pan tillen en uit laten lekken. Serveer daarna direct.

Hoe kan je nu zien of een asperge de juiste gaarheid heeft?

Je kunt dit op meerdere manieren doen. Ten eerste prik met een vork in het dikste deel van de asperge, gaat je vork er makkelijk doorheen dan is deze gaar. Ook kan je een asperge op een vork laten balanceren, buigt deze iets door dan is de asperge ook goed. Zorg in ieder geval dat je ze niet te gaar kookt, dat is zonde van de asperges.

Je zou ook graag
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.