Hoe lang moet je groene aspergetips koken, tips zijn het lekkerste deel van de asperge

0 3.402

Aspergetips zijn de bovenste delen van de asperge. Meestal zijn dit de korte groene asperges die je regelmatig in de supermarkt ziet liggen.  Het bovenste deel (dus de tips) zijn het lekkerste deel van de asperge. Deze delen kook, bak of wok je ook korter dan de hele (groene) asperges. Ben je op zoek naar hoe je de witte aspergetips kookt dan gaat dat eigenlijk hetzelfde als de groene aspergetips alleen moeten de witte iets langer koken omdat deze meestal iets dikker zijn dan de groene asperges.

Van de normale groene asperge moet je altijd een stukje van de onderkant van de steel afsnijden omdat deze vaak stug zijn. Bij aspergetips hoef je niet eerst iets af te snijden en ook hoef je deze niet te schillen. Je kunt ze dus direct koken, bakken of grillen.

Hoe lang moet je aspergetips koken

Aspergetips kook je maar enkele minuten. Afhankelijk van de dikte 2-4 minuten. Dan is het nog belangrijk of je ze gelijk warm gaat eten of dat je deze later koud in bijvoorbeeld een salade wil gebruiken. Ga je ze koud eten dan is het het beste dat je de tips na het koken direct in een bak met ijskoud water schept, zo word het gaar proces gestopt en houd de aspergetip zijn mooie groene kleur.

Aspergetips bereiden om direct warm te eten

Zet een pannetje met een klein laagje water op met wat zout, net genoeg zodat de aspergetips onder water staan als je ze erin legt. Zodra het water kookt doe je de aspergetips erbij en kook deze afhankelijk van de dikte 2 tot max 4 minuutjes (vaak zijn ze na 2 minuten al gaar genoeg dat ze nog mooi knapperig zijn). Te gare aspergetips is zonde dan worden ze ook slap.

Controleer de asperge of deze gaar is na anderhalve tot 2 minuten en zo ja schep ze uit op een bord en bestrooi met wat (zee) zout en heel weinig knoflookpoeder en eventueel wat tijm en rozemarijn.

De groene aspergetips hebben van zichzelf al zoveel smaak dat je maar weinig kruiden of smaakstoffen zelf hoeft toe te voegen.

Aspergetips blancheren om koud te eten in bijvoorbeeld een salade

Wil je de aspergetips eten in bijvoorbeeld een salade dan kun je deze het beste blancheren, Zet een pan met ruim water en wat zout op het vuur en breng aan de kook. Doe dan de groene aspergetips erbij en laat 2 tot max 3 minuutjes koken. De asperge moet zeker niet te slap worden dus bij dunne aspergetips check altijd even na anderhalve minuut. Zodra de asperge de juiste gaarheid heeft schep deze gelijk uit in een bak met ijskoud water (koud water met wat ijsblokjes erin is het beste). Laat 2 tot 3 minuutjes afkoelen en schep ze dan uit op een schone droge theedoek en laat uitlekken. Verwerk nu verder in een salade.

Aspergetips wokken

Aspergetips kun je ook heel goed wokken. Je hoeft ze hiervoor niet eerst te koken maar ze kunnen direct in de hete wokpan met wat olie en wok ze dan in 2 tot 3 minuutjes beetgaar. Voeg wat zout, knoflookpoeder en wat tijm en rozemarijn toe en schep ze uit de pan en serveer direct.

In plaats van tijm en rozemarijn is het ook heerlijk om een scheutje ketjap manis toe te voegen samen met een heel klein snufje knoflookpoeder. Verder hebben deze aspergetips weinig nodig want ze zijn al heel smaakvol van zichzelf.

Aspergetips uit de oven

Aspergetips kun je ook heel goed in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met wat bakpapier. Leg hier de groene aspergetips op en voeg een klein scheutje olijfolie toe om te bakken. Hussel de asperges om en schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.

Check na 3 minuutjes of de asperges al beetgaar zijn (ze mogen best nog iets knapperig zijn). Zijn ze nog te hard geef ze dan nog een minuutje langer.

Ook kun je de asperges verder op smaak brengen met wat knoflookpoeder, tijm, rozemarijn of wat ketjap manis, net wat je lekker vind. Alleen wat zout is ook heerlijk want nogmaals….de korte aspergetips zijn al heel smaakvol van zichzelf.

Je zou ook graag
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.